فوم بتن یا سبک بتن ، نوعی بتن با چگالی کمتر از بتن معمولی است که به وسیله پایههای فرآیندی سبک شده است . این نوع بتن به دلیل ویژگیهایی همچون سبکی و عایق بودن ، در ساختمان سازی و صنایع متعدد مورد استفاده قرار میگیرد . در این مبحث بیشتر آن را تشریح خواهیم کرد .
بخوانید: آیا یونولیت ها ضد آب هستند ؟
مزایای فوم بتن
فوم بتن دارای مزایایی بوده که به شرح زیر است ؛
- سبکی و بازتابی بالای نور
- عایق حرارتی و صوتی
- مقاومت در برابر آتش سوزی بالا
- مقاومت در برابر تغییرات دمایی و رطوبتی
- قابلیت عایقبندی در برابر هرزنگاری
- قابلیت تولید در اندازه های مختلف با ابعاد و شکل های متنوع
این محصول در ساخت سازه هایی مانند دیوار ، پل ، ساختمان های مسکونی و غیره استفاده می شود و با توجه به ویژگی های ذکر شده ، در کاهش هزینه و زمان ساخت و در برخی از موارد ، کاهش وزن سازه ها کمک می کند .
کاربرد فوم بتن در ساختمان سازی
فوم بتن ، یک نوع بتن با وزن کم بوده که با مخلوط کردن اشکالی از سیمان ، آب ، پودر فوم ناشی از پروتئین و ایزوسیانات ها تولید می شود . با تولید حباب های هوا در مخلوط بتن ، میزان وزن این نوع بتن 60 تا 80 درصد کاهش می یابد ، در نتیجه می توان از آن به عنوان یک جایگزین سبک تر و سازگارتر با محیط زیست برای بتن سنگین استفاده کرد .
از مزایای استفاده از فوم بتن در ساختمان سازی ، کاهش وزن نسبی و سازگاری با محیط زیست است . همچنین ، این محصول برای ساختمان های سبک کافی است و زمان ساخت کوتاهتری نسبت به سازه های سنگین دارد ، از این رو تعمیرات سریع تر و اقتصادیتری نیز انجام میشود .
این بتن به عنوان یک ماده ساختمانی جدید و نوین ، در ساختمانهای مختلف از جمله خانهها ، سولهها ، ساختمانهای اداری و صنعتی ، پلها و تونلها ، و.. . بکار میرود . این نوع از بتن ، با بهرهگیری از تکنولوژی تولیدی اختصاصی ، خواص فوق العادهای را دارد .
این بتن ، بر خلاف بتن سنتی ، دارای ساختاری تخلیهشده و یا کف بُرشی شده است و از این رو در برخورد با نیروهای ضربهای به راحتی برآمده و تخریب نمیشود .
نحوه ساخت فوم بتن
فوم بتن از یک ترکیب سه مادهای ، شامل آب ، سیمان پرتلند ، و فوم آژنت ، به عنوان جایگزین مناسبی برای سنگ دانههای سنتی بتن ، تشکیل میشود . فوم آژنت سبب شده ، تا بتن به صورت یک خمیر در بیاید و بر قابلیت های آن اضافه شود . برای ساخت این محصول دو روش وجود داشته که به شرح زیر است ؛
- روش تولید دستی :
در این روش ، این بتن خارج از محیط های آزمایشگاهی تولید می شود . در روش تولید دستی شکلی متقارن و یکدست برای بتن ایجاد نشده و این محصول دارای ویژگی های استاندارد نخواهد بدر . برای پروژههای کوچک مصرفی مانند حیاط و پایههای داربست این روش بکار می رود .
می توان گفت برای تهیه فوم بتن با استفاده از دست ها ، ابتدا بهتر است مقدار سیمان و آب به ترتیب در یک ظرف انداخته شده و با توجه به اندازه و ابعاد پروژه ، از مقدار معینی فومآژنت اضافه کنید . برای تهیه محلول فومآژنت ، بهتر است الکل را در محلول آب فومآژنت قرار دهید و آنرا به صورت یک مخلوط آماده استفاده نمایید .
- تولید در کارخانه ها :
تولید این بتن در کارخانه با بهره مندی از تکنولوژی های پیشرفته انجام می شود و محصول نهایی به صورت کاملا استاندارد تولید شده و درصد متریال بکار رفته شده به نحوی بوده ، که بازدهی بالایی برای محصولات ایجاد می شود .
کاربرد فوم بتن
فوم بتن به دلیل داشتن ویژگیهای برجسته کاربرد بسیار بالایی دارد ، که به شرح زیر است ؛
1 . عایق حرارتی و صوتی : یکی از کاربردهای اصلی این بتن ، استفاده بهعنوان عایق حرارتی و صوتی در مکان های مختلفی از جمله ؛ دیوار ، سقف ، پشت بام و سازههای صنعتی است .
2 . ساخت دیوارهای جداساز : این محصول بهعنوان جداکننده در دیوارهای داخلی و خارجی مورد استفاده قرار میگیرد . این دیوارها میتوانند در ساختمانهای مسکونی و تجاری بهکار گرفته شوند .
3 . استفاده در کفهای صنعتی : فوم بتن بهعنوان مادهای مقاوم در کفهای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد که نیاز به تحمل وزن زیاد یا لرزش بالا دارد .
4 . ساخت سازههای خاص : این بتن در ساخت سازههایی مثل بام سبز ، پلها و تونلهای خیابانی بهکار میرود .
5 . مقاوم سازی کف ساحل و بستر دریا : این محصول در مقاوم سازی کف ساحل و بستر دریا با کم کردن وزن و افزایش مقاومت بهکار میرود .
6 . آبنما : در دکوراتیو هایی مانند آب نما نیز این بتن فوق العاده استفاده می شود .
کلام آخر
فوم بتن یکی از بهترین محصولاتی است ، که بر پایه فوم تولید شده و با بهره مندی از آن می توان به یک بتن مقاوم و سبک دست یافت . آفر فوم این محصول را به بهترین نحو ممکن در اختیار مصرف کنندگان قرار می دهد .
بخوانید: یونولیت سقفی